Site icon İcra Hukuku | İcra ve İflas Hukukuna Dair Her Şey….

Dosya Alacağına Haciz Konulduktan Sonra, İcra Dosyasından Feragat ve Haciz Kaldırma Talebinde Bulunulması

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
  21. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO : 2022/188  Esas
KARAR NO : 2023/2302 Karar
T Ü R K  M İ L L E T İ  A D I N A
İ S T İ N A F   K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : İSTANBUL ANADOLU 3. İCRA HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 20/12/2021
NUMARASI : 2021/651 Esas – 2021/866 Karar
DAVANIN KONUSU : Şikayet (İcra Memur Muamelesi)
KARAR TARİHİ : 17/07/2023
KARARIN YAZILDIĞI
TARİH : 17/07/2023
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının istinaf yolu ile incelenmesi talep edilmiş olup, dosya yerel mahkemece Dairemize gönderilmiş olmakla, üye hakim tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosyadaki tüm belgeler okunup incelendikten sonra gereği görüşülüp, düşünüldü.
İDDİANIN ÖZETİ:
 Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, taraflarınca İstanbul Anadolu 11. İcra Müdürlüğü 2021/7151 E sayılı icra dosyası kapsamında feragat beyanında bulunulduğunu, icra müdürlüğünün 09.11.2021 tarihli kararı ile taleplerinin reddine karar verildiğini, müdürlüğün görev ve yetkisini aşarak karar verildiğini, bu nedenlerle şikayetlerinin kabulü ile müdürlükçe verilen 09.11.2021 tarihli kararın kaldırılmasına, 03.11.2021 tarihli talepleri doğrultusunda karar verilmesini  talep etmiştir.
 İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ :
İlk derece mahkemesince ”…. borçlunun alacaklı olduğu dosyadaki hak ve alacaklarına haciz konulup, alacaklının, İcra Dairesi’nden aldığı tahsil yetki belgesini sunarak takip dosyasında işlemler yapması üzerine, borçlunun alacaklı olduğu dosyada tahsil hakkı ve yetkisi ile bu alacak üzerindeki tasarruf hakkı ortadan kalkmış ve haciz koyduran alacaklıya geçmiştir. Bu nedenle takibi devam ettirme yetkisi de bulunan haciz koyduran alacaklının iradesi dışında, eski alacaklının harici tahsil beyanı nazara alınarak dosyanın infazen işlemden kaldırılması ve hacizlerin fekkine karar verilmesi isabetsizdir….”( Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2013/21141 E., 2014/13149 K) sayılı ilamı doğrultusunda,
İstanbul Anadolu 11. İcra Müdürlüğü 2021/7151 Esas sayılı icra dosyası kapsamında başkaca dosyalardan hacizlerin bulunduğu, mevcut haliyle davacı alacaklının takipten vazgeçme beyanlarının geçerli olmayacağı, müdürlükçe 09.11.2021 tarihinde verilen kararın usul ve yasaya uygun olduğu anlaşıldığından şikayetin reddine” dair karar verildiği görülmüştür.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ :
Davacı vekili istinaf dilekçesinde özetle; taraflarınca İstanbul Anadolu 11. İcra Müdürlüğü 2021/7151 Esas sayılı dosyası ile başlatılan icra takibinden vazgeçildiğini, bu hususla ilgili  müdürlüğe 03.11.2021 tarihli talep gönderildiğini, ancak işbu taleplerinin İstanbul Anadolu 11. İcra Dairesi’nin “müdürlüğümüz dosyasında başkaca dosyalardan dosya alacağına hacizler bulunduğundan feragat talebinin reddine karar verildi” açıklaması ile reddedildiğini, söz konusu müdürlük tarafından verilen ret kararının, geçerli ve doğru bir gerekçe gösterilmeden yani olayla ilgisi bulunmayan Yargıtay kararına dayanılarak verildiğini,  hukuki dayanaktan yoksun olarak verilen usul ve yasaya aykırı 09.11.2021 tarihli kararın yerel mahkeme tarafından kaldırılması gerekirken, şikayetin reddine dair  verilen red kararının hukuka aykırı olduğunu beyanla, kararın kaldırılmasını talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
İncelenen tüm dosya kapsamına göre,  davacı tarafından icra takibinde bulunulduğu sonrasında icra takibinden vaz geçildiğine ilişkin beyanda bulunularak dosyanın kaydının kapatılması ve hacizlerin kaldırılmasının talep edildiği icra müdürlüğü tarafından talebin reddine karar verildiği, davacı vekili tarafından şikayette bulunulduğu, ilk derece mahkemesi tarafından şikayetin reddine karar verildiği, davacı vekili tarafından istinaf talebinde bulunulduğu anlaşılmıştır.
Yargıtay 12. HD nin 2012/5505 E- 2012/22696 K sayılı kararında “Alacaklının haciz talebi üzerine, icra müdürlüğünce haciz talebinin kabul edildiğinin tutanağa yazılması ile haciz gerçekleşmiş olur. Bir diğer anlatımla haciz talebinin kabulünün tutanağa yazıldığı tarih haciz tarihidir. Haciz müzekkeresinin gönderilip gönderilmemesi veya gereğinin yerine getirilip getirilmemesi geçerliliğini etkilemez. Zira bu işlemler muhafaza tedbiridir.
Somut olayda dosya alacaklısının feragatinden önce icra müdürlüğünce dosya alacağı üzerine haciz konulmasına karar verildiğinden, daha sonra yapılan feragat haciz alacaklısının haklarını etkilemeyeceğinden, onun yönünden hüküm ifade etmez. Bu nedenle icra müdürlüğü kararı ve şikayet üzerine ilk derece mahkemesi tarafından verilen karar usul ve yasaya uygun olmakla yerinde bulunmayan istinaf talebinin reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının istinaf başvurusunun Hukuk Muhakemeleri Kanununun 353/1-b.1 maddesi gereğince  ESASTAN REDDİNE;
2-a)Peşin alınan harcın mahsubu ile bakiye 210,50-TL harcın davacıdan tahsili ile Hazine adına gelir kaydına,
b)İstinaf yargılama giderlerinin başvuran üzerinde bırakılmasına;
Gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 7035 Sayılı Kanunla değişik 6100 Sayılı HMK’nun 361/1.md.gereğince 2 (iki) hafta içerisinde Dairemize veya Dairemize gönderilmek üzere başka yer Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesine veya İlk Derece Mahkemesine dilekçe verilmek suretiyle Yargıtayın ilgili Hukuk Dairesince incelenmek üzere temyiz yasa yoluna başvurma hakkı bulunduğuna oy birliği ile karar verildi.17/07/2023
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
T Ü R K  M İ L L E T İ  A D I N A
   Y A R G I T A Y   İ L A M I
ESAS NO : 2023/6680
KARAR NO: 2024/3334
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki davacı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi  tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacının iddia ve savunmasına, dayandığı belgelere, temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararında yazılı gerekçelere göre yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun Bölge Adliye Mahkemesi kararının 5311 Sayılı Kanun ile değişik İİK’nın 364/2. maddesi göndermesiyle uygulanması gereken 6100 Sayılı HMK’nın  370. maddeleri uyarınca ONANMASINA, alınması gereken 427,60 TL temyiz harcından, evvelce alınan harç varsa mahsubu ile eksik harcın temyiz edenden tahsiline, 03.04.2024 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Exit mobile version