Site icon İcra Hukuku | İcra ve İflas Hukukuna Dair Her Şey….

Elektronik tebligat - Takipten feragat/Vazgeçme - Tahsil harcı alınmaması

KARAR TENSİP TUTANAĞI

Alacaklı vekilinin takipten feragat/vazgeçme dilekçesi dosyamıza gelmekle talep ve dosya incelendi ;
Alacaklı vekilinin “Elektronik tebligat borçlu tarafa ulaşma tarihi itibari ile henüz 5 gün geçmediğinden tahsil harcı doğmamıştır.. Dosyamızın haricen tahsil/vazgeçme nedeni ile harçsız olarak işlemden kaldırılmasını talep ederim” şeklinde talepte bulunduğu anlaşıldı.
7201 Sayılı Tebligat Kanunun Madde 7/a -5. maddesi “Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.” hükmünü havidir.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 2015/29803 Esas ve 2016/8687 Karar sayılı kararları ve bir çok kararında “… (Ödeme veya icra emrinin tebliği, haciz işleminin yapılması veya satış işleminin kesinleşmesi gibi) Ödeme emri veya icra emrinin tebliğe çıkarılması fakat tebliğ edilmesinden önce yapılan ödemelerden ve icra takibinden vazgeçme halinde tahsil harcı almak mümkün değildir. (HİGM 20.02.1989 T. 8385 sayılı genelgesi) 492 sayılı Harçlar Kanunu’na göre tahsil harcı alacağının doğması için ödeme veya icra emrinin tebliği gereklidir…” şeklinde karar verildiğinden, yine 12 HD. 2022/4171 Esas sayılı içtihadında “… Tebligat Kanunu’nun 7/a ve Yönetmeliğin 9. maddesinde belirtildiği üzere, tebligat muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağından, ödeme emrinin borçluya 19/08/2020 tarihinin gün sonu olan saat 23.59:59 itibariyle tebliğ edilmiş olduğu, alacaklı vekilinin ise UYAP sistemi üzerinden 19/08/2020 tarihinde saat 20.57 itibariyle, gün sonundan, dolayısı ile ödeme emrinin tebliğinden önce takipten vazgeçtiğine ilişkin beyanda bulunduğu anlaşılmaktadır. O halde, ödeme emrinin tebliğe çıkarılması fakat tebliğ edilmesinden önce yapılan icra takibinden vazgeçme halinde tahsil harcı almak mümkün olmadığından…” şeklinde karar verdiği görüldü.
Bu itibarla Tebligat Kanunu’nun 7/a ve Yönetmeliğin 9. maddesinde belirtildiği üzere, tebligat muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağından aşağıdaki şekli ile karar verilmesi gerektiği kanaat ve sonucuna varıldı.
KARAR :
1- Talebin kabulü ile dosyanın bu aşamada harçsız olarak kapatılmasına,
2- İİK.’nun 16. Maddesi gereği İcra Hukuk Mahkemesi Hakimliği’ne şikayet edilebileceğinin ihtarına,

karar verildi.

Exit mobile version