Site icon İcra Hukuku | İcra ve İflas Hukukuna Dair Her Şey….

Geçerli bir haciz talebinden bahsedebilmek için İİK.’nun 59. maddesine göre hacze ilişkin masrafın yatırılmış olması gerekeceği

Haciz isteme hakkının düşmesi durumunda, alacaklının yeniden haciz isteyebilmek için yenileme talebinde bulunması ve bu talebi borçluya tebliğ ettirmesi, dosya muameleden kaldırılmış ise haciz istemenin ancak usulüne uygun olarak yenileme talebinde bulunduktan sonra mümkün olabileceği, ayrıca geçerli bir haciz talebinden bahsedebilmek için İİK.’nun 59. maddesine göre hacze ilişkin masrafın yatırılmış olması gerekeceği-

Sair karar düzeltme talepleri yerinde değil ise de;

İİK.nun 78/2. maddesi gereğince, alacaklının haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir yıl geçmekle düşer. Aynı maddenin dördüncü fıkrasına göre ise, haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya işlemden kaldırılır.

Haciz isteme hakkının düşmesi durumunda, alacaklı yeniden haciz isteyebilmek için yenileme talebinde bulunmalı ve bu talep borçluya tebliğ edilmelidir. İlama dayalı olmayan takiplerde yenileme talebi üzerine harç alınır(İİK. 78/5). Dolayısıyla haciz istemek ayrı, yenileme talebinde bulunmak ayrıdır. Dosya muameleden kaldırılmış ise haciz istemek ancak usulüne uygun olarak yenileme talebinde bulunduktan sonra mümkündür.

Öte yandan geçerli bir haciz talebinden bahsedilebilmesi için İİK’nun 59. maddesine göre  hacze ilişkin masrafın  yatırılmış olması  gerekir.

Somut olayda ödeme emrinin borçlu şirkete 02.05.2007 tarihinde tebliğ edildiği alacaklının 13.08.2007  tarihinde haciz istediği, hacze ilişkin masraf yatırılmadığı  gibi elden takipli olarak yapılan bu işlemin alacaklı tarafından gereğinin yerine getirilmediği  ve icra müdürlüğünce haczin uygulanmadığı görülmektedir. Bu durumda 13.08.2007 tarihli haciz talebinin İİK.nun 59. maddesi uyarınca geçerli olduğundan  bahsedilemez. Şu hale göre  ödeme emri tebliğinden itibaren  borçlu  şirkete ait taşınmaz üzerine haczin konulduğu 15.08.2008 tarihine kadar İİK’nun 78. maddesinde öngörülen 1 yıllık  süre geçmiş olduğundan  yenileme talebi olmaksızın  ve borçluya yenileme emri tebliğ edilmeksizin uygulanan haciz işlemleri yasaya aykırıdır. Bu nedenle mahkemece haczin kaldırılmasına ilişkin verilen karar  doğru olduğundan  bu kısım yönünden kararın onanması gerekirken mahkeme kararının bozulduğu anlaşılmakla borçlu şirketin karar düzeltme isteminin bu nedenle  kısmen kabulü gerekmiştir.

SONUÇ  : Borçlu şirketin karar düzeltme isteminin kısmen kabulü ile Dairemizin 12.11.2012 tarih ve 2012/14861 Esas – 2012/32689  Karar sayılı bozma ilamının haczin kaldırılmasına(iptaline) yönelik şikayet yönünden kısmen kaldırılarak mahkeme kararının  bu şikayet yönünden yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 438. maddeleri uyarınca (ONANMASINA)…

12. HD. 10.12.2013 T. E:31736, K:39454

Exit mobile version