Site icon İcra Hukuku | İcra ve İflas Hukukuna Dair Her Şey….

İİK 142/a Maddesi Gereğince Teminat ile Ödenen Sıra Cetvelindeki Payın İadesi Halinde Faiz Başlangıç Tarihi

T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/4025
KARAR NO : 2009/11779 Y A R G I T A Y   İ L A M I
***************************** ************ ** **** ***** ****************** ********************* ************************** ***** ******* *********** ****** ******* *** *** ************  ************ Şikayet
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının bozumasına mutazammın 02.12.2008 tarih, 17813/21378 sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
İcra müdürlüğünce şikayetçilere, iptal edilen sıra cetveline dayalı olarak teminat mektubu karşılığında İİK.nun 142/a maddesi uyarınca 16.05.2005 tarihinde ödenen paranın bu tarihten itibaren yasal faizi ile iadesinin istendiği, mahkemenin anılan işleme yönelik şikayetin reddine ilişkin kararının, Dairemizce  alacaklıların temerrüdünün icra müdürlüğünce bu konuda kendilerine gönderilen muhtıranın tebliği edildiği tarihte oluşacağı, bu nedenle icra müdürlüğünce paranın alacaklılara ödendiği 16.05.2005 tarihinden itibaren faiz hesaplanmasının doğru olmadığından mahkemece bu yöne ilişkin şikayetin kabulü yerine reddinin isabetsiz olduğu gerekçesiyle bozulduğu anlaşılmıştır.
İİK. nun 142/a maddesi uyarınca, sıra cetveline karşı şikâyet veya itiraz yapılmışsa, sıra cetvelinde hak sahibi görünen alacaklı, bir bankanın kesin teminat mektubunu dosyaya ibraz ederek payına düşen meblâğı tahsil edebilir. Teminat mektubunda, alacaklının dosyadan tahsil ettiği meblâğ ile bu meblâğın kısmen veya tamamen icra dosyasına iadesinin gerekmesi hâlinde iade tarihine kadar geçecek süreye ait olan faizin, icra dairesinin ilk yazılı talebi üzerine dosyaya ödenmesi taahhüt edilmelidir. Bu maddeye göre sıra cetvelinde hak sahibi görünen alacaklı payına düşen meblâğı alırken, iadesinin gerekmesi halinde parayı, tahsil ettiği tarihten itibaren faizi ile birlikte iade etmeyi taahhüt etmektedir. Dolayısıyla buradaki faiz temerrüt faizi olmayıp, yasadan kaynaklanan ve alacaklı tarafından daha önce bilinen ve ödenmesi taahhüt edilen bir meblağ olup anapara niteliğindedir. Temerrüt faizi olmadığından şikayetçilerin temerrüdü de gerekmez. Öte yandan icra müdürlüğünce iade muhtırasının tebliği ile temerrüt gerçekleşeceğinden, bu tarihten itibaren ise muhtırada istenen toplam miktara temerrüt faizi hesaplanmalıdır.
O halde icra müdürlüğünce paranın şikayetçilere ödendiği tarihten faiz hesaplanması İİK. nun 142/a maddesi hükmüne uygun olup, mahkeme kararının onanması gerekirken bozulduğu anlaşılmakla alacaklı vekilinin karar düzeltme itirazının kabulü gerekmiştir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin karar düzeltme itirazlarının kabulü ile Dairemizin 02.12.2008 tarih ve 2008/17813-21378  sayılı bozma ilamının kaldırılmasına, mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), 15,60 TL onama harcının temyiz edenden alınmasına, 02.06.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Exit mobile version