12. Hukuk Dairesi2015 ve Öncesi Yıllarİpoteğin Paraya Çevrilmesi Yoluyla İcra TakibiTakip Açılış

Karz ipoteği tapu sicilinin rehinler hanesinde yazılı olan alacak miktarını, takip giderlerini ve yasal sınırlamalara uyularak geçen günlerin faizlerini teminat altına alır. İpotek akit tablosundaki “fekki bildirilinceye kadar müddetle ” açıklaması, mevcut alacağa faiz istenebilmesinin bir bildirimle borçlunun temerrüde düşürülmesi gerektiği şartına bağlandığı anlamındadır. 

T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
T Ü R K  M İ L L E T İ  A D I N A
   Y A R G I T A Y   İ L A M I
ESAS NO : 2015/16549
KARAR NO: 2015/22377
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Şanlıurfa 1. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 11/02/2015
NUMARASI : 2013/296-2015/211
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi  tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Şikayetçi borçlu icra mahkemesine 13.05.2013 tarihinde yaptığı başvuruda; sair şikayet nedenleri yanında, hakkında başlatılan ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takipte   icra emrinin askerde olmasına rağmen usulsüz tebliğ edildiğini, 15.02.2013 tarihinden beri askerde olduğunu, tebligattan 10.05.2013 tarihinde haberdar olduğunu, ipotek tesis edilirken fahiş oranlarda faiz belirlendiğini ileri sürerek icranın geri bırakılmasını istediği görülmektedir.
Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
Takip, ipoteği temlik  alan  alacaklı tarafından kesin borç ipoteğine dayalı olarak başlatılmıştır. İİK.nun 149/1.maddesi, “icra müdürü ibraz edilen akit tablosunun kayıtsız şartsız bir para borcunu ihtiva ettiğini ve alacağın muaccel olduğunu anlarsa borçluya ve taşınmaz üçüncü şahıs tarafından rehnedilmiş veya taşınmazın mülkiyeti üçüncü şahsa geçmişse ayrıca bunlara birer icra emri gönderir.” hükmünü içermektedir.
Takip dosyası incelendiğinde; ipotek alacaklısı H. A.’ın, 31.10.2008 tarihli 17399 yevmiye nolu 28.000 TL bedelli 1. derecede  yıllık %70 faizli ve F.B.K. süreli ipotek   alacağının tamamını H. K.’ya 19.07.2010 tarihli 11545 yevmiye numaralı ipotek resmi senedi ile temlik ettiği, temlik alacaklısı tarafından çekilen Şanlıurfa 2. Noterliğine ait 07336 yevmiye numaralı ihtarnamenin şikayetçi borçluya 20.03.2013 tarihinde tebliğ edildiği, 08.04.2013 tarihinde borçlu hakkında ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı takip başlatıldığı anlaşılmaktadır.
Karz ipoteği tapu sicilinin rehinler hanesinde yazılı olan alacak miktarını, takip giderlerini ve yasal sınırlamalara uyularak geçen günlerin faizlerini teminat altına alır. İpotek akit tablosundaki “fekki bildirilinceye kadar müddetle ” açıklaması, mevcut alacağa faiz istenebilmesinin bir bildirimle borçlunun temerrüde düşürülmesi gerektiği şartına bağlandığı anlamındadır. 
Bu halde borçlu ihtar ile temerrüde düşeceğinden alacaklı ihtar tarihinden itibaren geçmiş günler faizini isteyebilecektir. Alacaklı böyle bir ihtarla alacağını istememiş ise de; Dairemiz İçtihatlarında benimsendiği üzere  ilam niteliğindeki (süresiz) kesin borç ipoteğinde ödeme emrinin (icra emrinin) borçluya tebliğinde de borç muaccel kılınmış sayılır.
 Somut olayda borçlu tarafından mahkemeye sunulan şikayet dilekçesinde, açıkca, ihtarnamenin usulsüz tebliğ edildiği hususu şikayete getirilmediğinden, takip alacaklısı   tarafından düzenlenen Şanlıurfa 2. Noterliği’nin 13.03.2013 tarih, 07336 yevmiye nolu ihtarnamesinin borçlu tarafa tebliğ tarihinden itibaren, alacağın muaccel olduğunun ve bu temerrüt tarihinden itibaren faizin başlayacağının kabulü gerekir.
Mahkemece hükme esas alınan 10.02.2015 havale tarihli bilirkişi raporu incelendiğinde ise; ipotek tesis tarihinden öğrenme tarihine kadar  yasal  faiz, ıttıla tarihinden   şikayet tarihine kadar %70 faiz oranını dikkate alınarak faiz hesabı yapıldığı görülmektedir.
Bu durumda mahkemece, işlemiş faizin ihtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren (ödeme için verilen 3 iş günü süresinden sonra) takip tarihine kadar verilebileceği esas alınarak, takipte istenilen işlemiş faizin, ipotek akit tablosunda belirtilen faiz oranı ile uygun olup  olmadığının  değerlendirilmesi, bu konuda gerektiğinde Yargıtay denetimine elverişli bilirkişi incelemesi de yaptırılarak sonuca gidilmesi gerekirken, hatalı bilirkişi raporuna dayalı hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ  : Alacaklının temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK’nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 29.09.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Related Articles

Back to top button